Cunoașteri de frontieră este o colecție deschisă de broșuri unde puteți trimite texte teoretice pe teme actuale și în continuă dezbatere din diferite domenii de gândire. Scopul unei astfel de propuneri este de a încuraja producerea de cunoaștere locală, analiza critică și formarea unui limbaj teoretic comun.

Ne puteți trimite eseuri, analize teoretice, fragmente de cercetări, texte hibride care îmbină diverse forme de expresie (poem, jurnal, teorie etc.). Așteptăm materiale care să contribuie la dezvoltarea unor domenii de gândire și arii teoretice prea puțin explorate până acum în spațiul de limbă română: teoria queer sau crip, feminismul intersecțional și decolonial, esteza și teorii ale politicului, ecologia etc.

Textele își pot lua ca punct de plecare problematici dezbătute în volumele publicate la editura frACTalia și/sau pot explora, analiza și trasa noi moduri de înțelegere pentru felurile în care se manifestă în prezent, la nivelul vieții cotidiene (al relațiilor, al corpului, al muncii domestice etc.), dar și la cel al fenomenelor politice ample (al violenței sistemice, al războiului, al migrației etc.), diversele sisteme intersectate de opresiune. Și care sunt formele specifice actuale și posibilitățile de organizare ale luptei și revoltei colective.

Broșurile vor fi publicate în format print și electronic. În format print, ele vor fi distribuite gratuit odată cu volumele comandate de pe site-ul frACTalia. În format electronic, vor putea fi descărcate de pe site-ul editurii.

Broșurile cu tematici feministe vor fi publicate în format electronic și pe platforma Literatură și feminism și vor fi distribuite în format print la evenimentele la care colectivele Literatură și feminism și frACTalia vor participa.

Dacă doriți să contribuiți cu un material, îl puteți trimite la adresa office@fractalia.ro. Cu mențiunea „Pentru colecția Cunoașteri de frontieră”. Norme minime de redactare: textul trebuie să fie scris cu diacritice și să aibă minim 3000 de cuvinte. Pentru texte mai teoretice, descărcați documentul cu normele de redactare de pe pagina editurii frACTalia: https://fractalia.ro/contact/

Atenție! Toate textele trebuie să respecte direcția de gândire și de acțiune a editurii frACTalia și a platformei Literatură și Feminism. Nu sunt acceptate texte care propun abordări teoretice din arii de gândire de dreapta sau conservatoare, sau folosesc o terminologie antifeministă, rasistă, homofobă, transfobă, clasistă, ableistă și/sau speciistă.