Marxismul si asuprirea femeilor: către o teorie unitară
Semnalăm apariția la editura frACTalia, în luna august, a volumului: „Marxismul și asuprirea femeilor: către o teorie unitară”, de Lise Vogel; în traducerea Oanei Uiorean. Pe site-ul Post/h/um. Jurnal de studii postumaniste, puteți citi un capitol din această analiză amplă asupra feminismului socialist și a muncii domestice, dintr-o perspectivă marxistă: https://posthum.ro
Marxismul și asuprirea femeilor are un subtitlu important: Către o teorie unitară. Acest subtitlu face legătura între proiectul lui Vogel și încercarea feminismului socialist de a produce o descriere teoretică integrată atât a asupririi femeilor, cât și a modului de producție capitalist. Fără să grefeze o teorie materialistă a asupririi de gen pe analiza marxistă a capitalismului – și astfel evitând eclectismul metodologic de care suferă teoria sistemelor duale — Vogel propune extinderea și dezvoltarea amplorii conceptuale a unor categorii cheie din Capital pentru a explica cu rigurozitate originile asupririi femeilor. Desigur, un astfel de proiect implică o citire antidoctrinară a Capitalului, cu accent pe spiritul științific critic care îl caracterizează ca program de cercetare ce invită la extinderea și dezvoltarea conceptelor sale centrale. Efortul lui Vogel de a dezvolta o teorie unitară nu numai că reușește, ci și explorează lacunele teoretice din Capital, zonele în care textul păstrează tăcerea, deși nu este necesar să o facă — ba chiar nu ar trebui să o facă. Marxismul și asuprirea femeilor duce astfel inovațiile conceptuale ale Capitalului la concluziile logice care i-au scăpat autorului și multor generații de cititori. (Susan Ferguson & David McNally)
Lise Vogel (n. 1938) este o veterană a mișcării pentru drepturi civile și pentru emanciparea femeii din Statele Unite. A predat sociologia la Rider University și este autoarea a numeroase cărți și articole care aplică un cadru analitic marxist celor mai importante dileme ale vremii. Înainte de a se dedica sociologiei, a avut o carieră în istoria artei.