Contrar așteptărilor. Festival de literatură queer

Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer [?] organizează, în perioada 25-27 martie, festivalul de literatură queer „Contrar Așteptărilor// Against Expectations”, la Goethe Institut București (Calea Dorobanților, nr 32).

Timp de trei zile aducem în fața publicului zeci de scriitoare/ scriitorx/ scriitori în cadrul unor lecturi publice, dezbateri despre literatura queer contemporană, performance-uri, lansări de carte și un târg de carte queer și feministă.

Festivalul face parte din secțiunea de literatură a Triumf Amiria, este curatoriat de Vlad Viski și Ileana Negrea și este organizat în trei zile tematice: 25 martie – non-ficțiune, 26 martie – poezie și 27 martie – proză.

„Ce înseamnă literatura queer? O literatură scrisă de persoane queer, pur și simplu? Sau o literatură asumată, politică, care repoziționează periferia, nișa, locul ăla mic în care am fost forțatx/uitatx, care scandează și luptă chiar și atunci când vorbește despre cotidian (un cotidian altfel) sau dragoste? Suntem queer în literatură atunci când ne povestim viețile, suntem queer în literatură atunci când refuzăm Literatura, suntem queer în literatură atunci când îndrăznim să facem literatură. Personalul este politic. Așa că haideți să scriem despre noi. Și să continuăm să scriem, în ciuda. În ciuda lipsei modelelor literare (mai ales în limba română), în ciuda urii și a discriminării, în ciuda intersecției de opresiuni la care ne găsim. Literatura queer este acea zonă magică în care adevărul nostru se preschimbă în mărturie, în care imaginăm lumi mai blânde, în care numim răul și îl exorcizăm astfel. E un loc al reîntregirii, al regăsirii, al renașterii” spune Ileana Negrea, laureată a Concursului Național de Poezie Mihai Eminescu Opus Primum, 2022.

„Ce ne-am propus prin acest festival este să aducem împreună zeci de voci din zona literară queer, cu diverse estetici și poziționări pentru a arăta că literatura queer locală se susține, este în cel mai prolific moment al său și în continuă expansiune” spune Vlad Viski, curatorul secțiunii de literatură a Triumf Amiria.

/////// PROGRAM

/// Ziua 1 -Traduceri și non-ficțiune

⚡10-20 Târg de carte (Nemira, OMG, Fractalia, Hecate, Pagini Libere, Black Button Books, Casa de Pariuri Literare, posthum, Cutra)

⚡12:00 Lansare posthum – număr online „Feminisme” (traduceri si texte inedite)

⚡13:00 Lansare Paul P. Preciado, „Testo Junkie”, frACTalia, traducător Daniel Clinici

⚡14:00 Nonficțiune queer – lectură și prezentare cărți Luca Istodor, Antonella Lerca Duda și Jerzy Ioana Dumitrescu, Ovidiu Anemțoaicei

⚡16:00 Performance Veda Popovici

⚡17:30 Dezbatere traducere queer moderată de Alina Purcaru, cu Laura Sandu, Ioana Filat, Ovidiu Anemțoaicei, Ruxandra Vișan

⚡19:00 Atelier de scriere creativă cu Adrian Schiop (pentru înscrieri așteptăm un email
pe literatură@triumfamiria.ro)

/// Ziua 2 – Poezie

10-20 Târg de carte (Nemira, OMG, Fractalia, Hecate, Pagini Libere, Black Button Books, Casa de Pariuri Literare, posthum, Cutra)

11:00 – Lansare alexandru adam, „stilizări, ap.”, frACTalia (prezentare, lectură, discuții, autografe)

12:00 – Lectură Cenaclul X
Mara Cioroianu
Mișa Dragomir
Oana Ciobanu
Andy Andreea
Corina
Alina-Elena
Fluțăr Andra
Tălpeanu
Flavius Sindie
Maria Martelli
Victor Horațiu Troșan
Ceza Bularca

14:30 – Newcomers (debut 2022)
Nóra Ugron „Orlando postuman”
Mădălina Oprea „poemele tale sunt o
calomnie” Ada Eliane „Red Pilled Utopia”
Emilian Lungu „supine dream”

15:30 Lecturi poezie
Tudor Pop
Răzvan Andrei
Nicoleta
Onofrei Ileana
Negrea
Carolina
Vozian Denisa
Ștefan Mihail
Tamba
Nathan Moisii
Teona Galgotiu
(video) Yigru Zeltil

18:00 lectură Alte Perspective
Queer Medeea Iancu (video)
Maia
Șerbănescu
bianca ela
Grigore Șoitu

19:00 Dezbatere Poezie Queer moderată de Mihaela
Michailov Tudor Pop
Yigru Zeltil
Ileana
Negrea
Răzvan
Andrei Alina
Purcaru

/// Ziua 3 – Proză

✨10-18 Târg de carte (Nemira, OMG, Fractalia, Hecate, Pagini Libere, Black Button Books, Casa de Pariuri Literare, posthum, Cutra)

✨11:00 Lansare Maria Martelli, „Povestea scroafei și a devenirii omului”, Hecate, ilustrații Otilia Jakab (prezentare, lectură, discuții, autografe)

✨12:00 Lansare Sașa Zare, „Dezrădăcinare”, frACTalia (prezentare, lectură, discuții, autografe)

✨13:00 Lecturi proză
Ilinca Mănescu
Elena Aerim
Adrian Schiop
Horea
Sibișteanu

✨16:00 Newcomers (debut 2022)
Laura Sandu „Întoarcerea”

///////

Parteneri: Goethe Institut, Cenaclul X.

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani care se axează pe trei direcții: literatură, arte vizuale și arte performative.

Un proiect MozaiQ realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană și Centrul de Teatru Educațional Replika care propune, de-a lungul anului 2021, o serie de evenimente menite a sublinia importanța culturii queer în ultimele decenii, dar și a încuraja producția culturală nouă prin expoziții, ateliere, tururi ghidate, spectacole de teatru și performance-uri, lecturi publice și evenimente de networking.

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA
#eeagrants #rocultura
#triumfamiria #muzeulculturiiqueer
#contrarasteptarilor #againstexpectations
#literaturaqueer #queering
#nonfictiune #poezie #proza