Ziua Literaturii Queer la Pride Park

Vă invităm joi, 7 iulie, începând cu ora 18:00, la Ziua Literaturii Queer la Pride Park. În cadrul evenimentului vom avea parte de două lansări de cărți de poezie queer și de o lectură din romanul „Dezrădăcinare”, scris de Sașa Zare, apărut anul acesta la editura Fractalia.

🔹18:00 – Lectură „Dezrădăcinare”.
Sașa Zare este un alter ego de scriitoare. Iubește să stea aproape de ape curgătoare, cărți, prieteni, păduri, jurnalul său și pisici. În proiectul său literar explorează, printre altele, tot ce e necuviincios/sentimental/rușinos/hibrid/ascuns/straniu – (queer), de la afect până la limbaj. Scrie cum a învățat că n-are loc sau n-are voie în literatura română.

Dezrădăcinare este primul său roman, apărut în martie 2022 la Editura Fractalia.

„Dincolo de talentul de povestitoare desăvârșită al autoarei și de narațiunea hipnotizantă, volumul acesta se numără printre puținele de la noi care reușesc să articuleze o existență de frontieră trăită intens la toate nivelurile. De la experiența vieții între două lumi (Rep. Moldova și România), până la cea a sexualității și a rațiunii de frontieră, personajul Sașei Zare deschide înaintea ochilor noștri o istorie a Celuilalt spusă chiar de el, o istorie pe care am încercat atât să o controlăm și s-o reprezentăm în și prin literaturile noastre normative. Alienarea la care au fost supuși ei, non-normativii, este numită aici simplu, Dezrădăcinare. Simțim însă ca e vorba de mai mult: o pierdere irecuperabilă și o suferință încă prezentă acolo, în corpul-mărturie. Care rămâne.” – Iulia Militaru

Lectură de Sașa Zare.

 

🔹18:30 – Lansare volum de poezie „Orlando Postuman” – Nóra Ugron

În cadrul „Zilei Literaturii Queer la Pride Park”, alături de Maria Martelli, Iulia Militaru și Carolina Vozian, vom lansa volumul de debut în poezie, „Orlando Postuman”, al Nórei Ugron.

Cartea este o odă scrisă sub „dorința arzătoare” de a te conecta cu celelalte ființe, umane și non-umane, într-o lume transformatoare, în continuă mișcare și devenire. Comuniunea cu celelalte forme de existență, pe care încearcă autoarea să o dezvăluie cititoarxlor sale, devine laitmotivul acestei lucrări poetice, determinând o tehnică specială de construcție a textului și producând un alt mod de a privi lumea – privirea queerificată.

Haideți să citim, să dezbatem și să povestim împreună despre această carte, despre cum putem depăși heteropatriarhatul și cum putem reimagina lumea, construind viitoruri mai blânde, neasupritoare.

Invitate: Maria Martelli, Nóra Ugron, Carolina Vozian
Moderatoare: Iulia Militaru

 

🔹19:30 – Lansare volum de poezie „supine dream” – Emilian Lungu

Joi, 7 iulie, de la ora 19:30, în cadrul Pride Park, are loc lansarea volumului de debut al lui Emilian Lungu, „supine dream” (OMG publishing, 2022). Alături de lectura volumului, vor vorbi Sofia Zadar și Alex Ciorogar.

,,În corp, în afara corpului. Amintiri luminoase în dialog cu realitate fragmentată. Pentru corp, împotriva corpului. Anxietatea contactului cu lumea exterioară, dar și euforia din playground-ul explorărilor identitare. O carte-plimbare prin raze tăioase, dar revelatoare.”” – Teona Galgoțiu

,,Volumul lui Emilian Cătălin Lungu este orice, dar, în ciuda titlului, nu apatic. Mai degrabă vibrant, timbrat, armonios în căutările sale. Căci despre căutări este vorba. Despre chestionarea binarității masculin — feminin, despre dezavuarea hipermasculinității, despre corpul queer și queerificat, despre agentivitatea acestuia. Spațiul este unul personal și liminal, cum mărturisește însuși autorul. Un spațiu al visului colectiv, al trezirii individuale.” – Ileana Negrea
Grafică de Alex Petrican