Iridescent. Frontiere, treceri, pierderi și regăsiri
Joi, 12 mai, de la ora 19 30, vă invităm la o nouă seară de poezie feministă – pe care am numit-o: frontiere, treceri, pierderi și regăsiri.
Seara de poezie are loc în cadrul Iridescent – Festival internațional de dans contemporan și alte reconfigurări ale sensibilului, organizat de CNDB. Prețul unui bilet întreg este de 35 de RON, iar redus, de 25 de RON. Puteți cumpăra bilete online de aici:
https://www.kompostor.ro/evenimente/11820-poezie-feminist-i-concert-suce-fraga-frontiere-treceri-pierderi-i-regsiri
Evenimentul frontiere, treceri, pierderi și regăsiri reunește voci ale literaturii feministe contemporane, autoare care lucrează cu limbajul pentru crearea unor posibilități ale reconectării și eliberării colective. Veți putea asculta texte semnate de Anca Bucur, Andrada Yunusoglu, bianca ela, Jasmina (Alexandra) Al-Qaisi și (Jasmina) Ana Maria Manolescu, Nóra Ugron, Sașa Zare în lectura Ioanei Chițu.
Evenimentul va fi găzduit de Paula Dunker.
Lecturile sunt urmate de un concert Suce Fraga.
Concept eveniment: Andreea Andrei
Poezii de: Andrada Yunusoglu, Anca Bucur, Nora Ugron, Jasmina Al-Qaisi, bianca ela,
Sașa Zare (lectură: Ioana Chițu)
Concert : Suce Fraga
Gazda evenimentului: Paula Dunker
Curatoare : Laura Sandu
Ce este o margine? Ce este o periferie? Și cum ne întrupăm, în margini, noi, cele de la semiperiferii?
Știe oare iarba de pe marginea drumului unde crește? Noi când ne-am dat seama sau când ni s-a explicat prima oară că locul în care trăim nu este mijlocul, nu este centrul, nu este miezul, nu este la fel de important? De ce există o diferență de valoare între centru și margine?
Ne alegem cu răbdare cuvintele care să ne ajute să vorbim despre locul acesta. Cuvintele vindecătoare care mângâie spațiile dintre noi. Inventăm uneori cuvinte potrivite. Amestecăm. Trecem dincolo de regulile Literaturii. Și tot ce ne e nouă familiar, Puterii îi sună străin.
De ce păzește Puterea cu atâta devotament regulile Literaturii? Ce se ascunde aici, ce frică, ce anxietate? De ce „marea” cultură se teme de visul nostru, visul unui limbaj comun, nou, nemaiauzit și totuși, înțeles și vorbit de multă vreme, de multe dintre noi?
Poezia feministă promite căutarea neîncetată a unui limbaj comun. Reconectare. Vindecare. Un limbaj care să ne aducă înapoi măcar o parte din ce-am pierdut.
Limbajul poeziei feministe este limbajul eliberării. Furia sa se îndreaptă împotriva păzitorilor limbii pure și elevate; a păstrătorilor de ierarhii și de categorii bine delimitate. Limbajul său este hibrid și este queer. Limbajul său se revoltă împotriva delimitării clare dintre genuri, dintre genuri literare sau dintre domenii artistice. Limbajul său se revoltă împotriva imperativului purității limbii. Împotriva oricărei purități.
Limbajul poeziei feministe este căutarea continuă. Știm că nu există poduri gata făcute, că ele se construiesc din mers. Limbajul poeziei feministe construiește poduri din mers.
Evenimentul frontiere, treceri, pierderi și regăsiri aduce laolaltă autoare a căror expresie este mereu conștient politică. Unele lucrează la frontierele dintre domeniile artistice, altele propun hibridizări radicale ale limbajului, altele vorbesc despre ce se pierde când frontierele sunt trecute fizic și inima rămâne pentru totdeauna împărțită.
frontiere, treceri, pierderi și regăsiri propune o meditație asupra cuvintelor, separărilor, transgresiunilor, hibridității și încercării de a crea altfel de relații între noi, prin intermediul
poeziei feministe.