Analize literare feministe
Culegere de comentarii pentru BAC
Colecția ELF a Editurii pentru Literatură Feministă în colaborare cu editura frACTalia vine în sprijinul elevilor de liceu și a profesorilor cu varianta printată a culegerii de comentarii „Analize literare feministe”. Volumul cuprinde câteva texte canonice reinterpretate în cheie feministă, propunând un mod de a citi literatură care încearcă să desfacă schemele rigide, să identifice și să chestioneze critic părțile problematice ale aparatului teoretic întrebuințat în școală.
Cuprins: Enigma Otiliei (comentariu de Carolina Vozian), Patul lui Procust (comentariu de Laura Sandu), Moromeții (comentariu de Tudorina Mihai), Moara cu noroc (comentariu de Tudorina Mihai), Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război (comentariu de Oana Uiorean), Ion (comentariu de Oana Uiorean), Baltagul (comentariu de Laura Sandu), O scrisoare pierdută (comentariu de Mihaela Michailov)
Ilustrația copertei: Alex Horghidan @cumsecade
„Când ne-am gândit să contribuim la crearea unei scene alternative literare în spațiul de limbă română, ne-am dat seama că e nevoie ca acest efort să meargă în paralel cu intervenția asupra spațiului de învățare în care au loc primele contacte cu literatura. Ne-am dat seama și am discutat despre faptul că timp de mulți ani de zile, fiecare copil vorbitor de limba română care are norocul să rămână în sistemul de învățământ, ia contact cu un fel foarte specific de a citi și de a înțelege literatura canonică. Am vorbit despre filtrul naționalist care marchează comentariile școlare, despre modurile în care se contextualizează literatura, dar și despre amprenta apăsată a unei teorii literare create în interiorul unui sistem și al unui domeniu bine osificat, rigid, conservator. Am vorbit despre efectele pe care le pot avea reverențele penibile asupra felului în care elevele și elevii se raportează la autoritate: scriitorii sunt luceferi, ceahlăi, piscuri, genii… Scriitorii și niciodată scriitoarele, pentru că ele nici nu există în programa obligatorie pentru bacalaureat. Dar chiar dacă ar exista și scriitoarele, acest tip de raportare tot ar trebui chestionat pentru că întreține și reproduce la nesfârșit o ierarhie suspectă (ca toate ierarhiile). O subordonare discursivă penibilă, pe care lumea noastră nu ar trebui să o mai suporte. Dimpotrivă, scopul nostru ar trebui să fie cel de a ne dezvolta un limbaj critic care să elimine tendința de a aduce omagii puterii.” (Laura Sandu)
„Analize literare feministe” poate fi comandată de aici:
https://fractalia.ro/shop/colectii-fractalia/elf/analize-literare-feministe-culegere-de-comentarii-pentru-bac/
Cartea a apărut deja în format electronic pe site-ul Literatură și Feminism, de unde poate fi
descărcată și gratuit:
https://literaturasifeminism.files.wordpress.com/2021/06/analize-literare-feministe-final1-1.pdf